Ätbart pyssel

Pyssel i all ära, men mycket av det pyssel man gör är egentligen helt onödigt och oanvändbart. Vill man känna att man verkligen gör nytta med sitt pyssel, kan man pyssla ihop något ätbart. Genom att sylta eller syra bär och grönsaker, skapar man något gott och tar tillvara på säsongens frukt.

89537-confiture

Att pyssla är oerhört roligt och något som de flesta bör testa på någon gång i livet. Men en del kanske tycker ett pärlhalsband, en julgrupp eller en glittrig kruka är lite för kitschigt och dessutom helt oanvändbart. Då kan en idé vara att pyssla ihop något ätbart. För de flesta tycker väl i alla fall om mat och sötsaker. Är man en av dem som tycker om att gå ut i skogen på sensommaren och plocka bär, är det perfekta pysslet att koka sylt eller marmelad. Att koka ihop sin egen sylt är inte alls speciellt svårt och har man plockat ingredienserna själv, blir det billigt också. Dessutom är egengjord sylt så mycket godare än köpt och innehåller inte några konstiga E-ämnen och konserveringsmedel. Vill man göra lingonsylt är det enda man behöver självklart lingon, men även vatten och socker. Till att börja med måste man rensa och skölja bären om man plockat dem själv. Sedan låter man lingonen koka upp i vattnet och låter blandningen koka i ungefär en kvart. Efter det så måste man låta sockret smälta ner i sylten och röra tills sylten börjar svalna.

Lägga in grönsaker

Ett annat pyssel som går i matens tecken är att lägga in olika grönsaker. Precis som med sylten tar man tillvara på vårens och sommarens skörd och kan njuta av den året runt. De flesta grönsaker går faktiskt att lägga in, eller syra som man också kan kalla det. Några grönsaker som passar extra bra att lägga in är jordärtskockor, kål och rödlök. När de inlagda godsakerna stått till sig i några veckor smakar de fantastiskt och är även väldigt nyttiga. Att lyckas syra grönsaker är faktiskt lättare än man tror och om man skär grönsakerna på olika sätt, ser det riktigt proffsigt ut, tipsar ICA om.