Att anpassa kalaset efter NPF

Hur anpassar man ett kalas så att alla ska våga gå? Många barn med aspberger och olika grader av autism tackar nej till kalasinbjudan, när de väl får en. Barnen känner redan ett socialt utanförskap som präglar deras skolgång och sociala relationer på olika sätt. Men det betyder inte att de absolut inte vill fira sin kompis eller äta tårta! Som förälder kan man arbeta för att anpassa kalaset på ett sätt som passar olika typer av människor.

Att arrangera ett lyckat kalas gör man med enkla men smarta medel. Vi har tipsat om pyssel, piñata och varmkorv. Det här är framgångsrecept för ett roligt och minnesvärt kalas, men ändå är det många med NPF-diagnos som tvekar inför att gå på den sociala tillställningen. På Kungliga Operan arrangerade man ett barnkalas för 200 leksugna barn. Man riktade främst in sig på barn med NPF-diagnoser.

Barn med ADHD och olika former av autism går sällan på barnkalas. De kan bli socialt exkluderade av olika anledningar och detta ville man på Kungliga Operan ändra på.

Hur anpassar jag kalaset?

För att anpassa sitt kalas så att fler ska känna sig trygga finns det lite olika knep man kan ta till!

Det första är att se till att det finns ett rum man kan få smyga in i och vara för sig själv en stund. Bor man litet kan man alltid låta det finnas ett litet tält man kan krypa in i och låta det vara ett tyst-tält. Många barn känner att kalas innebär en social press de inte klarar av, men om de får en chans att andas ut lite någonstans för sig själv, gärna där det finns någon bra sysselsättning, kommer många barn känna sig mer bekväma med att gå.

Man måste inte vara med och leka. Tvinga inte alla barnen att delta. Lämna det öppet och fritt, så att ingen känner sig socialt pressad till något.

Undvik överraskningsmoment. Skicka ut ett slags ”spelschema” så att det är lätt att förbereda sig på vilka moment som kommer vara på kalaset. Då blir det inte några konstiga överraskningar för barnen och då kan man i förväg bestämma sig för om man vill gömma sig lite då eller vara med!

Minimera intrycken. Ha inte onödig musik på hela tiden. Ska ni ha musik till någon speciell lek går det förstås bra!

Dra ner på sockret, för allas bästa.