En lättskött trädgård

I en tidigare skriven text skrev vi om hur roligt det är att pyssla i trädgården, i dag skriver vi om trädgården igen, men hur man ska gå tillväga om man är ganska lat och vill ha en lättskött trädgård.

Häcksax MindreI en artikel i Expressen kan vi läsa om flera olika trädgårdstips för den där lite latare typen. Det är nästan en sorts dygd att vara flitig i rabatterna men man får inte glömma att trädgården också är en plats avsedd att slappna av på, och få energi i. Den slappa trädgårdsälskaren kan alltså läsa vidare, men även den som vill ta det lite lugnare med häcksaxen och sekatören.

Lyssna på naturens röst i trädgården

Ett av de mest centrala råden från tidningsartikeln är att följa naturen så långt man kan, när vårblomman Tussilago visar sig har tjälen till exempel gått ur marken och jorden är redo att planteras i, med buskar och träd. När sedan senvårens vitsippa tittar fram i skogsbrynet går det väl att börja rensa, innan är dess är det mycket bättre att du tar det lugnt med en kopp kaffe mot husväggen.

Man behöver inte klippa gräset så ofta, någon gång i veckan räcker. Gödslar man inte växer det inte så fort. Och vem har sagt att det inte är fint med lite smörblommor och vitklöver i gräset? – Expressen

Andra tips från samma artikel är att rensa i tid snarare än jämt och ständigt, på våren innan det riktigt slagit till är det mest effektivt att gå loss med räfsen. För att snabbt få blommigt och fint i trädgården är att ställa ut krukväxter på altanen eller uteplatsen på dagen i vårsolen. När du ska vattna, samla alla krukor vid rabatterna så går det mycket snabbare att få det klart.