Fars dag – en högtid utan religiös grund

Ofta brukar högtider ha en religiös grund, men när det kommer till fars dag är så inte fallet. Här handlar det mer om att lyfta upp kärnfamiljen och att hylla fadern, för att en annan dag på året hylla modern.

presentMånga är det som kan ha invändningar kring högtider, speciellt då när de är religiöst förankrade. Men det finns även dem som hävdar att det här med att fira fars dag och mors dag är lite förlegat och hyllar kärnfamiljen. Dock är de flesta välvilligt inställda och hyllar gärna sin far och sin mor, far och far eller mor och mor. Det finns många tips på fars dag present och de flesta kretsar kring choklad, strumpor eller ett biobesök – kanske en kombination av de alla tre. Vill man ge bort en upplevelse utöver det vanliga skriver Expressen om de lyxigare hotellen i världen som kan sätta ihop ett hotellrum där önskningar går i uppfyllelse. Men, när infördes Fars dag? Om detta lär Nordiska Museet oss.

Andra söndagen i november sedan 1931

Fars dag infaller alltid den andra söndagen i november och är en amerikansk förebild, precis som mors dag även är:

“Initiativtagaren var en viss mrs John Bruce Dodd i USA. Hon ville hylla sin far som var änkling, och som ensam hade fostrat sju barn. Fars dag kom till Sverige 1931, med mors dag som kommersiell förebild.”(läs mer)

Högtiden spred sig snabbt i Sverige och blev en riktigt kommersiell högtid. För visst ville man hylla sina föräldrar. Nu när familjekonstruktionerna blivit fler och kärnfamiljen mer och mer suddas ut är det allt fler som anser att denna högtid är onödig. Men, varför inte lägga till fler kategorier att hylla, än att ta bort två dagar som betyder otroligt mycket för så många. Alla kan nog enas om att det är roligare att få ropa Hurra är att tiga?

Nu är det ett tag kvar, men för alla som sedan blir påminda på självaste dagen och inte har köpt något, kan skicka en digital hälsning, som Nyheter24 skriver om. För att kanske sedan buda över lite godis och en slips?