Pyssel ökar välbefinnandet

pyssel, barn, skapa, familjSaker som vi gör med händerna och skapar själva ökar välbefinnandet och kreativiteten. Det är också ett bra sätt för familjen att samlas. Enligt mamma Clara i familjen Blomsjö är också pyssel och arbete med händerna en bra metod för att öppna upp sig i samtal. 

Oavsett om det gäller att pyssla till en fin dukning eller julpyssel av olika slag, så är pyssel något sam faktiskt är bra för hela familjen och leder till större välbefinnande, kreativitet och enklare samtal. Och, det behöver inte vara slutpysslat bara för att julen är över.

Pyssel påverkar positivt

I Sydsvenskan kan man läsa om pyssels påverkan på hjärnan samt om familjen Blomsjö och hur de använder pyssel som en sorts terapi. Faktum är att pyssel, eller handarbete överlag faktiskt ökar välbefinnandet, bidrar till avkoppling och gör att många rensar huvudet och tankarna. Koncentrationen skärps och handens funktion utvecklas i hjärnan. Dessutom utvecklas känseln i händerna och vi blev mer fingerfärdiga – men också mer känsliga – på ett bra sätt. Man kan likna det med känslan som infinner sig när man klappar ett djur. Kreativiteten ökar av pyssel och handarbete, och det gör också att vi får mer känslor av välbefinnande. Att skapa och pyssla påverkar oss alltså positivt.

Familjens pyssel öppnar upp för samtal

Familjen Blomsjö använder pyssel som ett inslag i vardagen, som inte bara inbjuder till umgänge och en samling för familjen, utan också öppnar upp för samtal. Det är ett sätt att komma varandra naturligt nära, och det motiverar även barnen till vidare skapande. Att pyssla vid jul, eller andra tillfällen är helt enkelt en smart syssla för hela familjen – och dessutom är det väldigt roligt.

”När du har saker för händerna är det mycket lättare att prata. Du behöver inte ha ögonkontakt hela tiden. Är det jobbigt kan du alltid gömma dig bakom händerna och blir det tyst kan du prata om det du eller de andra pysslar med”, säger mamma Clara Blomsjö till tidningen.