Sy egna kuddfodral till sittkuddarna

Att sy egna kuddfodral till sittkuddarna i soffan eller till en stolsdyna kan låta svårt men du behöver faktiskt inte kunna sy speciellt bra för att få ett helt okej resultat. Här får du veta lite mer om hur du gör för att få så snygga och hållbara fodral som möjligt.

Att välja rätt tyg när du ska sy ett kuddfodral till sittkuddar är väldigt viktigt. Om du ska sitta i soffan och mysa kan det vara klokt att välja ett mjukt och mysigt tyg. Är det däremot en stolsdyna som ska förvaras utomhus och som kanske används vid lunch eller middag kan tygets hållbarhet och vattentålighet vara viktigare. Du måste också se till att du har rätt saker för att kunna sy kuddfodralen. En symaskin gör arbetet snabbare men det går också att sy för hand med nål och tråd. Du bör också ha nålar så att tygerna håller sig där de ska.

”Tänk också på att lägga till sömsmån på tyget när du ska klippa ut de delar du behöver.”

Viktigt att tänka på

Se till att du mäter sittkudden du ska sy kuddfodralet till noga, mät inte bara ovanpå utan tänk på att även kuddens tjocklek spelar in i hur mycket tyg du behöver. Tänk också på att lägga till sömsmån på tyget när du ska klippa ut de delar du behöver. Sedan är det bara att börja sy. Fäst tråden ordentligt i början oavsett om du syr på maskin eller för hand. Enkel raksöm duger bra. Se bara till att sicksacka tygets ändar om du syr på maskin. Då minskar risken att tyget fransar upp sig. Tänk också på att sy från tygets avigsida. På så sätt får du sömmarna inåt när du vränger tyget rätt.