Vad ska barnbarnet ge till mormor eller farmor?

Mormödrar och farmödrar är väldigt viktiga och utan dem skulle mänskligheten ha klarat sig betydligt sämre. Ju äldre mormödrar, desto fler barnbarn. Kvinnors medellivslängd var 84,7 år under 2019 och runt 115 000 barn föds varje år i Sverige, så de flesta av dem kan säkert glädjas länge åt att ha en mormor och/eller en farmor i sina liv.

Det finns många tillfällen att ge presenter, men vad ska ett barnbarn ge till sin mormor eller farmor som hon kommer att uppskatta?

En heterogen grupp

Ja, att klura ut vad mormor eller farmor vill ha i present är inte det enklaste. I all synnerhet som hon på en direkt fråga säkert svarar: ”Ingenting – jag har ju allt som jag behöver!” Och så är det nog i många fall.

”Äldre” utgör inte en likformig grupp. Den äldre generationen är så stor att den rymmer alla varianter av personligheter, önskemål och beteenden. Synen på ålderdom har förändrats över tiden och hur man kan åldras meningsfullt. Bengt Brülde, som är professor i praktisk filosofi, har skrivit en bok om det, där han ger sina bästa tips.

Vad vill mormor och farmor få?

Mot bakgrund av ovanstående så det är självklart, att valet av en present måste variera utifrån både givarens och mottagarens förutsättningar. Här kommer lite tips:

  • En upplevelse tillsammans med barnbarnet. Det kan vara allt ifrån ett biobesök till en gemensam middag.
  • Praktisk hjälp uppskattas – ge några timmars hjälp i trädgården eller med storstädning.
  • Presenter som kan användas eller ätas är bra. Kolla in vad som finns här på https://varuhus1.se/present-till-mormor/farmor/ – ullsockor, handdukar, tvålar, godis och mycket mer som en mormor/farmor behöver och vill ha!
  • Blommor! Vem blir inte glad över att få ett fång tulpaner på våren eller tussilago som barnbarnet själv har plockat.

Men den finaste presenten att ge mormödrar och farmödrar är ändå – och särskilt nu i pandemitider – att få umgås med barnbarnen och krama om dem!

Livssituationen varierar stort

Det finns ”fattigpensionärer” och äldre med goda resurser. Många har lite prylar och andra har ett överflöd, med skåp och lådor överfulla. En längtan att frigöra sig från materiella ting närs av många och ordet ”dödsstädning” har blivit ett begrepp och en svensk trend som sprider sig i världen. Och parat med den minimalistiska trenden i samhället ligger det rätt i tiden.